Processierups weer in aantocht, wees alert

Het Kenniscentrum processierups verwacht dat deze dagen de eerste eikenprocessierupsen weer  brandharen krijgen. De brandharen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken als mensen of dieren ermee in contact komen. De meeste overlast wordt in juni verwacht.

De rupsen krijgen brandharen als ze in het vierde larvestadium zitten. Elke eikenprocessierups heeft in dit stadium rond de 700.000 brandharen. De hoeveelheid blad aan de eik bepaalt de ontwikkeling van de rups. Vooral op eiken die nu vol in blad staan, zijn veelal rupsen in het vierde larvestadium te vinden. Naar verwachting kunnen de eerste nesten rond 20 mei worden gezien. Het is nu nog niet duidelijk hoe groot het aantal eikenrupsen dit jaar zal zijn.

Het LICG raadt huisdierbezitters aan extra alert te zijn. Honden en katten lopen met name risico’s wanneer zij aan nesten snuffelen of deze in hun bek nemen. Dit kan tot ernstige letsel van het mondslijmvlies en tong leiden. Houd uw hond dus goed in de gaten of aangelijnd als u in de buurt van eiken gaat wandelen. 

Brandhaartjes kunnen ook op de vacht van de hond blijven zitten. Meestal heeft het dier daar zelf geen last van. Maar kijk uit met aaien. Als er brandharen op de hond zitten, dan is het mogelijk dat, u er ook zelf last van krijgt. Het beste is om direct de hond met water af te spoelen om zoveel mogelijk brandharen te verwijderen. 

Raadpleeg een dierenarts als uw hond of kat ziek wordt, opgezwollen mondslijmvlies of ander letsel van de bek heeft en fors kwijlt.

 

Bron: Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren 

« Naar het overzicht

Neem contact op