De Tibetaanse Terriër en zijn algemene verzorging

Naast het borstelen en wassen van uw Tibetaan zijn er bij de verzorging van uw hond nog andere aspecten van belang.

De oren

In de gehoorgang groeien haren. Deze haren dienen verwijderd te worden. Haren in het oor kunnen op den duur de gehoorgang afsluiten. Dit komt omdat het oorsmeer niet weg kan door de haren, waardoor er een ontsteking kan ontstaan. De haren trekt u gemakkelijk tussen duim en wijsvinger eruit. Lukt dit niet, dan kunt u de haren ook verwijderen met een elipeertangetje of arterieklem.

Oorsmeer kunt u het best verwijderen met een papieren zakdoekje met wat babyolie erop, of met een speciaal hiervoor bestemde oorreiniger. Kijk altijd uit met wattenstaafjes, u kunt hiermee het oorsmeer ook dieper het oor in duwen. Kom nooit aan de oren als deze er schoon en goed uitzien. Uw hond kan ook last krijgen van oormijt. Dit herkent u door een bruinzwarte, korrelachtige afscheiding, die een onaangename geur verspreid. Indien uw hond oormijt heeft moet u altijd naar de dierenarts. Verwaarloosde oormijt kan ernstige gevolgen hebben, zelfs doofheid! Met een vurige huid aan de binnenkant van het oor, of eczeemachtige huidaandoeningen moet u altijd naar de dierenarts.

De ogen

In de hoekjes van de ogen kunnen altijd wat klontjes of traanvocht gaan verkleven. Dit kunt u schoonmaken met een oogcleaner of gekookt water. Wrijf met een wattenschijfje altijd naar de neuspunt toe. U kunt de klontjes ook gemakkelijk verwijderen met een klein vlooienkammetje. Kam ook nu naar de neuspunt toe.

De voeten en nagels

Tibetanen bezitten grote voeten. Tussen de voetzolen groeit veel haar. U dient dit haar regelmatig te verwijderen. Hierdoor voorkomt u klitvorming en zal uw hond minder snel uitglijden op een gladde vloer. Tevens scheelt het in vuil wat u hond meeneemt van buiten. Het haar kunt u het beste met een klein nagelschaartje verwijderen. Nagels moeten, om te ver doorgroeien te voorkomen, weleens geknipt worden. Hiervoor zijn uitstekende tangetjes in de handel. De witte nagels kunnen gemakkelijk geknipt worden. Pas op! Hier is het roze gedeelte leven, daar mag u dus niet in knippen. Zwarte nagels kunt u het beste knippen met een zogenaamd eendenbekje.

De nagels van uw hond zijn op een goede lengte, wanneer de hond staat en u tussen de grond en de voet een briefkaart kunt schuiven. Nagels aan de voorvoet zijn meestal langer dan aan de achtervoet (dit omdat ze achter meer stuwen). Vergeet vooral niet het vijfde teentje aan de voorpoot te controleren.

De geslachtsdelen

Aan de penis zitten weleens lange haren, deze haren kunt u gerust afknippen voor de hygiëne. Doe dit niet te kort, daarmee voorkomt u irritatie. Sommige reuen willen nog weleens een voorhuidontsteking hebben. Dit herkent u door een gelige afscheiding aan de penis. Hiervoor kunt u een cleaner halen bij de dierenarts. Aan de vulva groeien ook weleens te veel haren. Deze haren kunt u ook gerust verwijderen.

De anaalklieren

Dit zijn zakjes die zich naast de anus bevinden. Deze willen nog weleens verstopt zitten. U herkent dit door het zogenaamde sleetje rijden en/of bijten in de omgeving van de staart. Deze anaalzakjes moeten dan leeg gedrukt worden om ontsteking te voorkomen. Dit kunt u bij de dierenarts of uw trimmer voor laten doen. Hier geldt: hoe beter de voeding, hoe minder kans op dit ongemak!

Het gebit

De tanden en kiezen moeten regelmatig gecontroleerd worden. Tijdens het wisselen van de tanden dient u er op te letten of het melkgebit uit zichzelf wisselt. Mocht dit niet het geval zijn, vaak zijn dit de hoektanden, dan kunt u het beste, indien de hond negen maanden is, het restant van het melkgebit laten verwijderen. Op oudere leeftijd kan het weleens gebeuren dat er plak op de tanden en kiezen ontstaat. Dit moet u verwijderen. Hiervoor zijn haviksnavels in de handel. Bij het hanteren hiervan is voorzichtigheid geboden. U kunt ook de plak voorkomen, door regelmatig te poetsen. Doet u niets aan de plak, dan kunnen er lelijke ontstekingen ontstaan met pijnlijke gevolgen voor de hond. Natuurlijk kunt u het gebit ook laten reinigen bij de dierenarts. Ook hier geldt: goede voeding kan plak voorkomen!

Neem contact op