Bezorgheid over afname inentingen bij huisdieren

Vaccinatie is een belangrijke en effectieve manier om besmettelijkeziekten te voorkomen. Door vaccinatie wordt het lichaam voorbereid op een mogelijke infectie, waardoor het immuunsysteem direct in actie kan komen. Zo worden ziekteverwekkers uitgeschakeld voor ze schade kunnen toebrengen. Om het effect van vaccinatie te laten voortbestaan, moet er regelmatig opnieuw gevaccineerd worden. Een vaccinatie geldt doorgaans voor één specifieke ziekte.

Over het weigeren van vaccinaties is de afgelopen tijd al veel geschreven. Maar ook het aantal inentingen bij huisdieren neemt de afgelopen jaren af. Dat ziet Herman Egberink, hoogleraar infectieziekten aan de faculteit diergeneeskunde in Utrecht. Egberink: "We zien ook ziektes bij honden terugkomen die we lang niet gezien hebben in Nederland. Het zijn nu nog incidentele gevallen, maar als de beschermingsgraad terugloopt, is het risico groot dat het er meer worden."

Het inenten van huisdieren is in Nederland niet verplicht. Wel is er een aantal inentingen dat wordt aangeraden om jaarlijks of driejaarlijks toe te dienen. Daar sturen dierenartsen herinneringen voor. De vaccinatiegraad in Nederland is namelijk al vrij laag: zo'n zestig procent van de honden wordt voldoende ingeënt, tegenover twintig tot vijfentwintig procent van de katten.

Titeren

Egberink hoort ook verhalen van fokkers die hun pups alleen meegeven aan mensen die beloven bepaalde vaccins niet toe te laten dienen, of verplichten om te 'titeren'. Bij titeren wordt naar de bloedwaardes gekeken en kan bepaald worden of er genoeg antistoffen zijn voor bepaalde ziektes. Pas als er niet genoeg zijn, hoef je een nieuwe inenting te halen. Op die manier kan het dus dat je minder hoeft in te enten. Er is dan wel steeds een bloedafname nodig bij het dier.

Volgens Egberink is er op titeren niets tegen, als het goed gebeurt. Maar: honden moeten wel altijd als puppy's volgens het normale schema zijn gevaccineerd. Het probleem is daarnaast dat er niet voor alle aangeraden inentingen getiterd kan worden. Het zogenaamde L4-vaccin moet jaarlijks worden toegediend en kan niet gecontroleerd worden door een titerbepaling. Juist omtrent het L4-vaccin bestaat veel angst onder huisdiereigenaren, merkt Egberink. Dit komt volgens hem omdat er in Engelse media in 2016 bericht werd over honden die overleden zouden zijn na toedienen van dit vaccin. Deze berichtgeving is pertinent onjuist gebleken, maar dergelijke berichten circuleren nog steeds op internet.

(Bron: Nieuwsuur)

« Naar het overzicht

Neem contact op