De Tibetaanse Terriër en zijn vachtverzorging

Borstelen en/of kammen

De vacht van de Tibetaan vergt een goede, juiste en consequente verzorging. Het regelmatig borstelen is hiervoor een vereiste. Doet u dit niet, dan is een regelmatig bezoek aan een trimsalon, waar een tondeuse nog uitkomst kan bieden, de enige oplossing. We beginnen met borstelen, zodra de pup enkele dagen in huis is. De eerste weken werken we met een zachte haarborstel, zodat uw puppy aan het borstelen kan wennen. Beloon de pup na zijn borstelbeurt met een knuffel en/of koekje, zodat de behandeling met plezier wordt ervaren. Borstel uw pup het liefst op een tafel, gebruik hierbij een antislipmatje om het wegglijden te voorkomen. Het gebruik van een tafel spaart uw rug.

Begin altijd onderaan de vacht met borstelen. Pak de bovenlaag op en pak er dan vervolgens steeds een laag bij. Dit om te voorkomen dat u over de klitten heen borstelt. Controleer tijdens het borstelen tevens uw hond op vlooien, teken, oorontsteking, te lange nagels etc. 

Naarmate uw puppy ouder wordt, dient u andere borstels en kammen te gebruiken. Hierbij een aantal mogelijkheden:

Altijd eerst borstelen en dan pas kammen. Wees zuinig op de vacht, zorg ervoor dat u het haar niet onnodig afbreekt. Uw hond is klitvrij als u iedere willekeurige scheiding in de vacht openlegt en u de huid kunt zien zonder dat u wol tegen de huid vast ziet zitten.

Bekende plekken waar vaak klitvorming optreedt zijn de oksels, liezen en achter de oren. Vergeet u niet deze plekken regelmatig te controleren!

De tijdsduur van de borstelbeurt bepaalt u zelf. Hoe vaker u borstelt, hoe minder tijd het kost de vacht klitvrij en schoon te houden. Als indicatie geldt, elke dag 10 minuten, om de dag 15-20 minuten, 2 x per week een half uur. Hoe minder vaak u borstelt, hoe meer tijd het per borstelbeurt kost. Tevens wordt de kans dat u de vacht beschadigt groter.

Wassen

U mag uw Tibetaanse gerust wassen. Gebruik hiervoor altijd een hondenshampoo, deze bevat de juiste PH-waarde. Mensenshampoo heeft een andere PH-waarde en is hierdoor schadelijk voor de vacht.

Wanneer u uw viervoeter een wasbeurt gaat geven, volgen hier enkele tips in de correcte volgorde:

  1. Eerst het haar los borstelen.
  2. Doe wat vette watten in de oren, zodat er geen water in kan lopen.
  3. Leg in het bad of de douche een antislipmatje, om het wegglijden te voorkomen.
  4. Maak de vacht met lauw water goed nat, ook de onderlaag. De shampoo inkneden, niet wrijven, dit veroorzaakt klitten. Altijd goed uitspoelen, het water moet helder zijn, zeepresten geven jeuk.
  5. Hierna kunt u eventueel een hondencrèmespoeling gebruiken. Altijd even in laten werken, zodat deze zijn werk kan doen. Ook nu goed uitspoelen.
  6. Nu het overtollige water uit de vacht knijpen. Dan met de handdoek deppen, niet wrijven i.v.m. klitvorming.
  7. Het drogen mag met de föhn of een waterblazer gebeuren. Borstel de vacht eerst door, zet de föhn of waterblazer niet te heet, en blijf de föhn of waterblazer bewegen. Pas op dat u de vacht niet verbrandt! Tijdens het droog blazen kunt u de vacht in model borstelen. De scheiding op de rug trekt u door eerst de ruggengraat op te zoeken en dan met de punt van een kam hierover een lijn te trekken.

Hoe vaak wassen? Zo vaak als nodig is, maar niet te vaak, één keer in de vier tot zes weken. Bij overmatig wassen haalt u teveel talg uit de vacht waardoor deze droog en dor wordt. Na een bos- of strandwandeling kunt u, zodra de hond droog is, het vuil er gemakkelijk uit borstelen met een haarborstel.

Neem contact op